haringparty | haringrecepten | haringweetjes | de uien | aanbevolen links



Een aantal recepten om haring te bereiden zijn:



gemarineerde haring
haring in mosterdsaus
haring in marinade
Rolmops
haring in roomsaus
haring in olie
haringsalade met appel
haringsalade
Cocktail van nieuwe haring
Maatjessalade
haringsalade met avocado en peper
haringtaartje
haringtartaar op toast




--------------------------------------------------------------------------------

IngrediŽnten:



2 grote zoute haringen (ca. 600 gram) of 4 haringfilets (ca. 450 gram)

1 (rode) ui

10 pimentkorrels

1 laurierblad

dille

1,5 dl. azijn

5 eetl. suiker

1 dl. water








Gemarineerde haring

Bereiding:

Fileer de haringen (in het geval van ongefileerde haringen, uiteraard).
Snij de haringen in 2 cm. brede stukken. Ui pellen en in dunne ringen
snijden. Maak eventueel de pimentkorrels fijn. Doe vervolgens de haringen
in een pot met de kruiden, de uien en een takje dille.
Kook het water met de azijn en de suiker. Laat het afkoelen en giet het
koud over de haring. Laat dit geheel 1 dag staan.

Bewaren: in de koelkast, 1-2 weken houdbaar.



Eet smakelijk !




--------------------------------------------------------------------------------



HARING IN MOSTERSAUS

--------------------------------------------------------------------------------

IngrediŽnten:



2 grote zoute haringen (ca. 600 gram) of 4 haringfilets (ca. 450 gram)

[voor de saus:]

1 eetl. mosterd

1,5 - 2 theel. suiker

0,5 eetl. wijnazijn

3 eetl. olie

1 dl. zure room

1 rode ui

1 zure augurk

Dille



Bereiding:

Fileer de haringen (indien ongefileerd). Snij de filets in 2 cm. brede
stukken en leg ze in een schaal. Meng de mosterd, suiker en wijnazijn. Voeg
voorzichtig en al roerend de olie toe. Voeg dan de room toe.
Dille erdoor. Giet de saus over de haringen. Garneren met 'strepen' van fijngehakte ui en
augurk.

Bereidingstijd: circa 30 minuten.



Eet smakelijk !




--------------------------------------------------------------------------------


HARING IN MARINADE

--------------------------------------------------------------------------------

IngrediŽnten:



2 grote zoute haringen (ca. 600 gram) of 4 haringfilets (ca. 450 gram)

[voor de marinade:]

2 eetl. wijnazijn

3 eetl. olie

1 eetl. water

4 eetl. tomatenketchup of chilisaus

1 eetl. suiker

8 witte of zwarte peperkorrels

1-3 eetl. sherry



[voor de garnering:]

3 eetl. fijngesnipperde rode ui

3 eetl. geknipte dille




Bereiding:

Fileer de haringen (indien niet gefileerd). Snij de filets in 2 cm. brede stukken en leg ze zodanig in een schaal dat het lijkt of ze nog 1 geheel zijn.

Meng de ingrediŽnten voor de marinade. Giet de marinade vervolgens over de haringen. Strooi de ui eroverheen.
Laat de haringen enkele uren (liefst een hele nacht) in de marinade liggen.

Strooi de geknipte dille vlak voor serveren eroverheen.
Het gerecht koel bewaren.

Bereidingstijd: circa 3 uur.



Eet smakelijk !




--------------------------------------------------------------------------------

ROLMOPS


--------------------------------------------------------------------------------

IngrediŽnten:



4 nieuwe haringen

4 deciliter blanke azijn

1 eetlepel zout

1 theelepel suiker

1 in reepjes gesneden rood en groen

Spaans pepertje

2 laurierbladeren

4 zoet-zure augurkjes

4 houten prikkers

1 in ringen gesneden ui

1 in dunne plakjes gesneden citroen.



Bereiding:

Verwijder de staart van de haringen . Spoel de filets onder koud water af.
Breng intussen de azijn met 1 deciliter water aan de kook. Voeg het zout, de suiker, de pepertjes en de laurierbladeren toe. Laat het mengsel enkele minuten koken en laat het daarna koud worden.
Leg op elk filet een augurkje. Rol ze op en steek ze vast met een houten prikker.
Doe ze in een schoongemaakte pot.
Stop er de ui en de citroen tussen. Schenk er zoveel van het azijnmengsel bij dat alles ruim onder staat. Sluit de pot en laat alles een paar dagen in de koelkast staan.
Schud de pot elke dag even heen en weer.

De rolmopsen zijn in de koelkast 10 dagen te bewaren.
Bij zoute haring geen zout aan het azijnmengsel toevoegen.



Eet smakelijk !




--------------------------------------------------------------------------------

HARING IN ROOMSAUS


--------------------------------------------------------------------------------

IngrediŽnten:



6 nieuwe haringen

2 augurken, kappertjes

ui

1 laurierblad

1 kop mayonaise

1 kop zure room



Bereiding:

Haringen in een pot leggen.
De ui in dunne ringen snijden en over de haring verdelen, evenals de kappertjes en de gesneden augurk en het laurierblad.
De mayonaise met de room mengen en over de haringen gieten.





Eet smakelijk !




--------------------------------------------------------------------------------

HARING IN OLIE


--------------------------------------------------------------------------------

IngrediŽnten:

Voor 4 personen:

4 haringen

2 Spaanse uien, in dunne plakjes gesneden

6 zwarte peperkorrels

1 a 2 laurierbladeren

1 citroen

1 1/2 dl olijfolie


Bereiding:

Leg de haringfilet in een ondiepe schaal.
Spreid de in ringen gesneden ui met de peperkorrels en de laurier over de haring uit en leg de citroenschijven er bovenop.
Giet zoveel olijfolie erover dat de filets onderstaan.

Laat in de koelkast marineren.



Eet smakelijk !




--------------------------------------------------------------------------------

HARINGSALADE MET APPEL


--------------------------------------------------------------------------------

IngrediŽnten:



3 haring

2 appels, grof geraspt

versgeraspte mierikswortel

1/4 liter zure room

1 eetlepel suiker

sla of savooienkool

2 tomaten

1 prei alleen het groen in dunne plakjes


Bereiding:

Meng de appel en mierikswortel met de zure room en suiker.
Leg aan elke kant van een vierkante slaschotel de sla of koolbladeren, verdeel de appelsalade op de schaal en leg de stukken haring er boven op.

Garneer met tomaat en prei.



Eet smakelijk !




--------------------------------------------------------------------------------

HARINGSALADE


--------------------------------------------------------------------------------

IngrediŽnten:



10 haring

250 gram gekookt kalfsvlees

4 augurken

2 uien

2 appelen

2 hardgekookte eieren

2 eetlepels mayonaise

3 eetlepels slagroom

2 afgestreken theelepels gemalen

witte peper

1 afgestreken eetlepel suiker

2 tomaten 


Bereiding:

De haringen en het kalfsvlees in blokjes of reepjes snijden.
De augurken in kleine stukjes. De ui fijnhakken.
Van de appels het vruchtvlees in kleine blokjes snijden.
Een ei in plakjes en het andere fijn snijden. Vis, vlees, augurk, ui, appel en het gehakte ei mengen.
Een sausje maken van de mayonaise, geslagen room, peper en suiker en dit door het salademengsel scheppen.
Een paar uur in de koelkast laten rusten.

Garneren met ei en tomaat.



Eet smakelijk !




--------------------------------------------------------------------------------

COCKTAIL VAN NIEUWE HARING

--------------------------------------------------------------------------------

IngrediŽnten:



1 krop sla

4 haringen

2 zure augurkjes

1 zure appel

1 hardgekookt ei

1 bosje dille

1 ui

citroensap

peper, zout

azijn

1 eetlepel zilveruitjes

1 in de schil gekookte aardappel

olie

4 eetlepels slagroom



Bereiding:

Meng een eetlepel citroensap met de slagroom. Maak de dille schoon en hak hem fijn. Meng de helft van de dille door de slagroom. Bewaar de rest voor garnering.
Maak de haringen schoon en snij de filets in reepjes van 1 cm breed. Snij de ui in dunne reepjes. Maak van de aardappel blokjes van 1/2 bij 1/2 cm. Snij de augurkjes in dunne plakjes.
Snij de kleine zilveruitjes middendoor. Leg alle ingrediŽnten in een kom zonder de slagroom toe te voegen, meng ze en breng het mengsel op smaak met olie, azijn, peper en zout. Laat alles een kwartier marineren.
Leg een blaadje sla in elk cocktailglas. Verdeel de massa over de glazen. Geef er een lepel room over en garneer met wat gehakte dille en een paar schijven hardgekookt ei.

Geef er vers stokbrood bij.



Eet smakelijk !




--------------------------------------------------------------------------------
MAATJES SALADE


--------------------------------------------------------------------------------

IngrediŽnten:



200 g maatjes

100 g sperzieboontjes

1 eetlepel ciderazijn

1 theelepel mosterd

2 dl melk

1 eetlepel geplette peperkorrels

2 sjalotjes

3 eetlepels olie

2 gekookte rode bieten

2 eetlepels room

1 appel

enkele toefjes dille

2 gekookte aardappelen

zout


Bereiding:

De sperzieboontjes 5 min koken in water met zout. Meteen afspoelen onder koudwaterkraan en laten uitlekken
De maatjes in stukken snijden en vijftien min. laten weken in de melk.
De sjalotjes fijnhakken en de bieten in reepjes snijden. De appel schillen en in reepjes snijden.
De aardappel in blokjes snijden. De vinaigrette aanmaken door de azijn, de mosterd, de peperkorrels, de room en de olie in een kom te mengen met de staafmixer.
De stukjes haring uit de melk halen en droogdeppen met keukenpapier. Een deel van de haring met een deel van de groenten mengen in een decoratieve slakom. De vinaigrette toevoegen en goed omroeren. Op elk bord een bedje salade scheppen en hierop de resterende stukjes haring, biet, appel, aardappel en sperzieboon schikken. Garneren met dille.




Eet smakelijk !




--------------------------------------------------------------------------------
HARINGSALADE MET AVOCADO EN PEPER


--------------------------------------------------------------------------------

IngrediŽnten:



4 dubbele maatjesharingfilets

1 avocado

1 citroen

1/2 komkommer

1/2 bakje tuinkers

kruidenzout, versgemalen peper

1 potje zalmeitjes (100 gr)

2 theelepels groene peperbolletjes (in eigen vocht)

1 potje slagroom (1/8 liter)

4 druppeltjes Worcestershiresaus

2 eetlepels mayonaise



Bereiding:

Spoel de haringfilets onder koud water af en dep ze met keukenpapier droog.
Schil de avocado, snij het vruchtvlees in dobbelsteentjes en bedruppel die met citroensap om verkleuren te voorkomen.
Schil de komkommer, snij hem in de lengte doormidden, verwijder de zaadjes, snij hem in dobbelsteenties en meng die door de tuinkers en avocadoblokjes. Breng op smaak met peper en zout.
Plet voor de saus 1 theelepel zalmeitjes en 1 theelepel groene peperbolletjes en vermeng ze met de mayonaise, slagroom, Worcestershiresaus en de rest van de peper. Breng op smaak met zout, peper en citroensap. Verdeel de haringfilets over de 4 borden, evenals de avocadosalade, de peperroom en de rest van de zalmeitjes



Eet smakelijk !




--------------------------------------------------------------------------------

haringtaartje

--------------------------------------------------------------------------------

IngrediŽnten:



4 st.Haring

200 gr Jacobsschelpen

4 gr gelatine

1 dl Creme fraiche

15 cl Mandarin Napoleon

3 st Eiwit

1,5 dl Slagroom

1 prei

1/2 courgette

1 mango

50 gr zalmeitjes

mayonaise naar smaak

dille

kervel

bieslook



Bereiding:

De haringfilets van graat en staart snijden en schuin in dunne reepjes snijden. De St. Jakobsschelpen wassen, in 1 deciliter water gaar pocheren, uit het kookvocht halen en laten afkoelen. De gelatine in het kookvocht oplossen. De afgekoelde Jakobsschelpen met de crŤme fraÓche en de Mandarine Napoleon in de keukenmachine pureren en op smaak brengen met peper en zout.
De eiwitten stijf en de slagroom half stijf kloppen en door de massa spatelen. De courgette wassen en in dunne plakjes snijden. De mango schillen en eveneens in dunne plakjes snijden.

Afwerking:
Vier uitsteekringen met een doorsnede van 8,5 centimeter vullen met laagjes mousse met ertussen de haring, courgette en mango. De ringen in de koelkast laten opstijven.
De saus maken, zoals een mayonaise, en op smaak maken met peper, zout, gehakte ui en bieslook. De saus met appelsap enigszins verdunnen. De ringen uit de koelkast nemen en met een appelboor in het midden een gat steken. Vanuit het gat de haring, courgette en mango dakpansgewijs naar boven toe opwerken, zodat er een soort bloem ontstaat.
De gevulde ringen op de borden plaatsen en de ringen verwijderen. Langs de rand van de borden afwisselend lepeltje zalmeitjes en saus scheppen en deze garneren met takjes dille en kervel.



Eet smakelijk !




--------------------------------------------------------------------------------
haringtartaat op toast


--------------------------------------------------------------------------------

IngrediŽnten:

Lunch voor 4 personen

4 nieuwe haringen

2 bietjes gekookt

4 eetl. zilveruitjes met vocht

1 takje verse dille

1 potje zure room

zout en peper

6 sneetjes witbrood

een handje veldsla

4 timbaaltjes of kopjes

plasticfolie


Bereiding:

De haring in blokjes snijden.
De bietjes (geschild) in blokjes snijden, zilveruitjes hakken.
Haring, uitjes met vocht en bietjes door elkaar scheppen.
De dille erboven in stukjes knippen.
Op smaak brengen met zout en peper.
Timbaaltje of kopjes met plasticfolie bekleden.
Vullen met het mengsel en in koelkast zetten.
Het brood roosteren, diagonaal doorsnijden en besmeren met zure room.
Vormpjes haring op borden uitschudden.
Garneren met veldsla



Eet smakeliik

Copyright ©, Schmidt Zeevis Rotterdam B.V.






Laatste wijziging op: 10-04-2007 12:27